Ennek a csigának az eredeti receptjét nemrég láttam ezen a blogon: gabicsek.blogspot.com
Mivel meglehetősen túró rudi fan az egész család, ezért rögtön tudtam, hogy ezt valahogy át kell alakítanom gluténmentesre. A tészta remekül sikerült. A krémet talán egy picit túlzásba vittem. Valószínűleg kevesebb is elég lett volna (bár így az igazi). Feltekerni elég nehéz volt. Volt egy pillanat, amikor azt hittem, nem is lesz belőle semmi, de egyenként nagy nehezen sikerült... és hát a végeredmény azt hiszem kárpótol a kínlódásért! :)
.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. (én az instantot is fel szoktam, biztos, ami biztos). A tészta összes hozzávalóját beborítjuk egy keverőtálba és robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A főzős vaníliapudingot a zacskón lévő instrukciók szerint elkészítjük. A felét félretesszük (például vaníliapudingra ácsingózó férjnek :) ) A másik felét hagyjuk picit hűlni, majd belekeverjük a 200 gramm túrót. Én botmixerrel kicsit simára turmixoltam. Ezen a ponton érdemes megkóstolni, hogy kell-e még bele egy kis cukor (bár elvileg a pudingba főzéskor már ugye tettünk...)
A megkelt tésztát rizsliszttel szórt nyújtólapon kinyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel. Megszórjuk a felaprított csokival. Nagyon óvatosan feltekerjük és áthelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. 50 fokos sütőben még kb. 20 percet kelesztjük.
200 gramm Schar mix B
140 mg natúr joghurt
2 ek. barnacukor
2 ek. kakaópor
1 tojás sárgája
70 ml tejben és egy kis cukorral
5 gramm instant élesztő (vagy 15 friss)
1 ek. olaj=margarin)
a töltelék:
főzős vaníliapuding fele (a leírás szerint elkészítve)
200 gramm túró
60 gramm csoki (vegyesen tej/ét)