Elég nagy rajongói vagyunk mindenféle pogácsának. Sajnos gluténmentesen elég hamar kiszárad mindegyik. Ez a túrós verzió, talán egy fokkal tovább bírja, de persze ez is frissen az igazi. A hajtogatások között most nem pihentettem, a végeredményen ez nem érződött. Szintén időspórolásként most nem szaggattam pogácsaszaggatóval, csak felkockáztam (így legalább a rétegek is szépen látszanak minden darabnál, nem kellett újragyúrni). A tetejére mehet sajt, szezámmag... bármi...
Sajnos sütés előtti fotóval nem készültem, majd legközelebb... de olyan jó sikerült, hogy mindenképp fel akartam gyorsan jegyezni! :)
.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Robotgéppel összedolgozzuk az összes hozzávalót. Pihentetjük egy órát, közben kb. duplájára kel. Ezután kinyújtjuk, hajtogatjuk a szokott módon (harmadolva). Pihentetés nélkül ezt megismételjük háromszor. Majd végül kb. 1,5cm vastagra nyújtjuk. Becsíkozzuk a tetejét egy éles késsel és feldaraboljuk/szaggatjuk. Megkenjük tojás sárgájával és megszúrjuk kedvünk szerint bármivel.
200 gramm alfamix
125 gramm túró
125 gramm margarin
70 gramm tejföl (fél pohár)
1 tojás sárgája
50 ml tej és egy kis cukorral
15 gramm friss élesztő
tetejére 1 tojás sárgája
1 tk. só
1 pópozott tk. útifűmaghéj