Ez a sonkás-sajtos tekercs nagyon látványos, mégis roppant egyszerűen elkészíthető, Így utólag megállapítottam, hogy mehetett volna bele több sajt is, ne de majd legközelebb.... A maradék húsvéti sonka felhasználására is jó, de az ünnepi asztalon is jól mutat majd. :) .
Az élesztőt felfuttatom a langyos te-víz-cukor keverékben. Robotgéppel összedolgozom a liszttel, tojással illetve egy kiskanál sóval. Ha már nagyjából összeállt, beledagasztom az olajat is. Duplájára kelesztem, kinyújtom. Az egyik felét hosszában megpakolom sonkával és sajttal. A másik irányból kb. közepéig bevagdosom 1 cm-ként. A töltött széléről indulva feltekerem. Lekenem tojással és megszóróm szezámmaggal (vagy tetszőleges bármi mással). Kb. fél órát ismét kelesztem, majd 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm.
300 gramm Madame Loulou univerzális lisztkeverék
200 ml langyos tej-víz keverék (egy kiskanál cukorral)
15 gramm élesztő
1 tojás a tésztába + 1 a kenéshez
2 ek olívaolaj
1 kiskanál só
100 gramm sonka
8 szelet sajt (mehet több is)
szóráshoz szezámmag