Házi granola
július 18, 2019
Burgonyás kenyér
augusztus 20, 2019

Van az úgy, hogy az ember tudja előre, most egy darabig meglenne sütögetés nélkül... például mielőtt beköszönt a kánikula. Ilyenkor nem rossz, ha egyszerre egy nagyobb adag zsemlét/kiflit kisütünk és a fagyasztóban várhatják sorsukat. Elég evés előtt egy 20 másodpercre megmikrózni és olyan, mint frissen! A képen két féle alapanyagból készültek a péksütemények. Az egyik Schar B lisztből (erről már korábban született egy blogbejegyzés, kifli formában).
A másik verzió viszont most személyes nagy kedvencem: alfamix és magos glutenix párosítása, szerintem szuper!
Ha szeretnénk, hogy a tetejének szebb színe legyen (illetve, hogy a a magok/dekor só ráragadjon) sütés előtt kenjük meg vékonyan felvert tojással! .


Az élesztőt a cukros vízben felfuttatom. Közben a liszteket összekeverem az útifűmaghéjjal és a sóval. A felfutott élesztőt beleborítom és robotgéppel elkezdem összedolgozni. Közben 2 ek. kacsazsírt hozzáadagolok. Ha alaposan összeállt a tészta, olajos kézzel, esetleg gumikesztyűvel (ezt igyekszem nélkülözni a környezettudatosság jegyében, bár ennél a tésztánál valóban nem árt) zsemléket formázok. Hagyom megkelni (kb. 40 perc volt ebben a melegben) majd vékonyan megkenem tojással és megszóróm magokkal illetve sóval.
180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm majd rácson hűtöm ki!
A fenti mennyiségből mérettől függően 10-15 zsemle/kifli lesz.

Gluténmentes pékség :)
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa neked. Data Protection Policy.
Tovább