Ez most kivételesen nem egy recept lesz!Sokszor felmerül, hogy milyen édességet ehet egy cölis gyerek (na jó, felnőtt is  ) és így a télapó/karácsony közeledtével ez egyre aktuálisabbá válik. Ezért igyekeztem írni egy kis összefoglalót az általunk ismert/fogyasztott termékekről. Tudom, már korábban is íródott hasonló poszt máshol, de én csak több éveset találtam, ezért gondoltam időszerű egy új! 


Persze ezeken kívül is van sok. Pl. a Schar termékeit (amik már elég sok helyen beszerezhetőek) nem fotózgattam végig. Illetve speciális diétás boltokban is hatalmas választék található.
Itt most azok lesznek, amik egy átlag boltban is (többnyire) beszerezhetők…

A favorit: kinder csoki! Ennek számos változata gm, de nem mind! Érdemes figyelni! Van gabonapelyheket is tartalmazó szelet, azzal mellé lehet nyúlni. A csokimikulás, szelet csokik, kinder suprise, chocobons, tuti mehetnek!

A toffifee – bár bevallom, nálunk ezt a lányom nem annyira szereti… de persze mi szívesen benyomjuk, ha neki nem kell! 😀
A toblerone szintén megbízhatóan gluténmentes

Az elmúlt időszakban, már milkát is be lehet szerezni gluténmentesen! Érdemes figyelmesen elolvasni a hátoldalát! Nem mindegyik mentes…de pl. ha fehércsokira vágyunk, én mindig ezt veszem

Táblás csokoládék közül a müllerben lehet találni egy csomó jelölten glutén és laktózmenteset is (mert ugye sokaknak arra is figyelni kell)!
Banános csokiból csak ezt a fajtát szabad venni! Vigyázni kell vele, van sok nagyon hasonló, ami glutént tartalmaz/tartalmazhat!

A Tibi táblás csokik egy része is mentes, de ezek mindig gondos olvasást igényelnek! A képen látható retro csomagolásúból van étcsokis is. Ezek tudtommal jók.


A ritter sport termékeinél jól láthatóan jelölik a gluténmentes termékeket elől, sárga alapon! (Amin ez nem szerepel, nem szabad megvenni!)

Aldiban kapható choceur táblás csokoládé, illetve a chocolate milk sticks (ami talán gyerekbarátabb) is gluténmentes de nem mindig kapható.
Az új piros mogyorós sem tartalmaz glutént nyomokban sem. Viszont aki a régi ízt keresi, csalódni fog…

Nesquik csoki- jelölten gm!
A lindt szintén piacra dobott egy újdonságot, ami jó nekünk! Különböző kakaótartalmú prémium tejcsokoládé. Persze lehet van már más gm termékük is, de én eddig csak ezzel találkoztam.
Kis update: itt található a lindt gluténmentes termékkínálata! Elvileg van bőven 🙂 Azonban a lenti listával érdemes óvatosnak lenni! Amiket ezen gm-nek jelöl, itthon egyáltalán nem biztos, hogy az. Pl. az adventi naptárakat végignéztük, és határozottan gluténos volt mindegyik

https://www.lindtusa.com/all-things-lindt–sc4/gluten-free-chocolate–sc4#facet:&productBeginIndex:0&facetLimit:&orderBy:&pageView:grid&minPrice:&maxPrice:&pageSize:&

A merci csokoládék többsége is gluténmentes. De azért érdemes figyelni! Egy időben volt (talán rózsaszín csomagolású) special edition, ami gluténos volt. De a hagyományosak jók nekünk!

Az M&M termékek közül a sárga illetve barna zacskós nyugodtan fogyasztható. Ráadásul idén a Spar-ban ilyen óriás verziót is láttam 😀
Aki picit nosztalgiázni szeretne, annak pedig javaslom a klasszikus francia drazsét vagy duna kavicsot 🙂

A müllerben szoktuk beszerezni ezt a fajta nasit (talán a régi knoppersre emlékeztet) Szerintem nagyon finom! És olcsóbb, mint a schar hasonló terméke – Frankonia mogyorós szelet – ráadásul ez is laktózmentes!

Gumicukor ügyben a hariboval volt idén egy kis kavar… ezért mi inkább a mülleres Hitschler márkát preferáljuk. Ezen a honlapon korrektül fent vannak a gluténmentes termékeik:
https://www.hitschler.de/en/ingredients/gluten-free

Update: a lidl-ben az alábbi, jelzetten gm haribo kapható!!!

Még szintén a müllernél maradva: egy csomó magvat, aszalt gyümölcsöt, különlegesebb ízesítésű olajos magvakat is lehet találni, amik a címke szerint nyomokban sem tartalmaznak glutént. Az áruk nem annyira barátságos, de a bátrabbak akár vaníliás kesudiót is vehetnek! (aszalt gyümölcs, mézes mandula…)

Aszalt gyümölcsök, magvak talán picit barátibb áron beszerezhetőek a Sparban is, jelzetten gluténmentesen. A szárított alma pl. talán 150 Ft volt, van sokféle mindegyikből… A nobilis termékekből rengeteg van, amiket néztem, mentes volt (nyomokban sem tartalmaz glutént), de persze a gondos olvasás itt is mindig indokolt!
A spar sajátmárkás termékei között is rengeteg megfizethető gm finomság volt (többnyire aszalványok)

Aki szaloncukrot is tenne már a mikuláscsomagba (nálunk pl. szokás) annak javaslom Tibit! (persze itt is érdemes olvasni, nem mindegyik gm, de ami glutént tartalmazhat, ott feltüntetik!) Szaloncukor olcsóbban is beszerezhető volt tavaly (gondolom idén is lesz, vagy lehet már van is) az aldiban több ízben: monarc márkájú.

Nagyobb csomagokba beleférhet ez a reggeliző párnácska is (dexi cripsy pillows) , ami csak úgy, nasinak is hibátlan  Szintén beszerezhető a legtöbb nagyáruházban a reggeliző pelyhek között.

Ahol ez is nyerő, ott mehet müzliszelet is a csomagba! Legalább az egészséges illúzió megvan. 
Nálunk abszolút az aldis a kedvenc (abból csak csokoládés kapható). De a cerbonának számos ízesítése van.

Az abonett szendvicseket nekünk még nem sikerült megkóstolni, de az epres vagy törökmogyorós is jó választás lehet a mikuláscsomagba. Állítólag az Auchan áruházakban érdemes őket keresni!
A cerbonának van már jelölten gluténmentes zabszelete is, bár mi még ezt sem kóstoltuk… aki már igen, az megírhatja, milyen volt! 

Dm-ben, tescoban és időnként az aldiban/lidl-ben is lehet kapni csokis puffasztott rizs szeleteket. Az étcsokis kifejezetten finom! 
Sósat kedvelőknek, ott a gluténmentes ropi (biopont), ami már szinte minden boltban kapható (spar, tesco, auchan, dm…) De a lidl-nek van saját márkása is! (bár mi a biopontosat jobban szeretjük)

Szintén nagyon szeretjük (mindannyian  ) az Alaska szeletet, ezt is biztosan hoz majd a télapó!
A Vitatigris gyümölcspüré nálunk ugyancsak a „finomság” kategóriába esik (igyekszünk nem üdítőkhöz szoktatni a lányunk, szóval ezt nagyon értékeli!) szerencsére ezekből is mehet bármilyen ízesítés, vagy a kubu hasonló terméke is.

Egy kis adventi naptár körkép: Sajnos lindt márkából nem találtunk menteset sehol (még a saját boltjukban sem az Allee-ban), holott a neten többfélét is jeleztek gm-nek. A hátoldalon minden esetben volt búzacsira/árpamaláta… valami, ami miatt nem jó…
Viszont! A müllerben találtunk egyféle Kinder csokis adventi naptárat, ami határozottan jónak tűnik 🙂 A többi nem, figyelmesen kell vásárolni!
Ráadásul, ha nem szeretnénk feltétlen sok ezer forintot költeni rá, a hagyományos, retro 300 forintos verzió is gluténmentes, ami a müllerben kapható!
Még egy update: a Boci adventi naptára is mentes!!! 🙂

A Bonbonetti aktuális gluténmentes szaloncukor illetve csokoládé kínálatát az alábbi listák tartalmazzák:

És persze kerül majd a csomagba gyümölcs, dió meg mogyoró is… de ez már talán nem igényel részletezést! 

A bejegyzés 2019.10.22-én került megírásra, szóval ennek megfelelő információkat tartalmaz! Remélem egy kis segítséget nyújt így az ünnepek közeledtével a kezdő diétázóknak (nem csak kisgyerekeseknek ), kevésbé rutinos barátoknak, rokonoknak… Ez azonban nem helyettesítheti a címkék alapos átnézését minden alkalommal!