Már egy ideje szemezgettem ezzel a tortával. Alapanyagait tekintve ugye gluténmentes, de ki tudja, hogy készül egy cukrászdában... Az eredeti recept áttanulmányozása után néhány kisebb-nagyobb módosítással neki is fogtam. A legalapvetőbb eltérés a cukor volt. Ez eredetileg egy édesítővel készült cukormentes torta, de én jobban szeretem ha inkább cukorral készül. Abból inkább kevesebbet teszek bele, de egy három éves gyereknek nem szívesen adok édesítőt. A másik komolyabb módosítás, hogy a meggyes réteg csak gyümölcsből készült (nem tettem bele tészta-darabokat) így a "piskótát" eleve csökkentett mennyiségből készítettem. Az eredeti recept egyébként itt található: Az eredeti recept
A piskótához a tojást a cukorral kihabosítjuk, a chia magot az almalével felfőzzük, majd beledobjuk a vajat. Ha a tojás felvertük, a szárazanyaggal összekeverjük, majd belecsurgatjuk a chia mag koncentrátumot. Egy db 23 cm-es tortakarikában, 160 Celsius fokon 13 perc alatt készre sütjük.
A piskótához:
2 tojás
100 gramm darált mandula
30 gramm cukor
20 gramm darált dió
30 gramm vaj
5 gramm chia mag
30 gramm 100%-os almalé
egy csipetnyi só ill. szódabikarbóna
A meggyes réteghez:
1 üveg meggybefőtt - leszűrve a leve külön (az is kelleni fog)
10 gramm citromhéj
5 gramm zselatin
Angolkrém
2 tojás sárgája
20 gramm cukor
1 dl tej
Túrókrém
250 gramm túró
200 ml tejszín (33-35%-os)
1 dl görög joghurt
20 gramm cukor
10 gramm zselatin
5 gramm cukor
az előzőleg elkészített angolkrém
Habdísz
2 tojás fehérje
70 ml meggylé
40 gramm cukor
5 gramm zselatin
10 ml víz + 10 ml citromlé