Gluténmentes életünk első hajtogatott pogácsáját sütöttem ma meg. (Na persze előtte sem volt túl sok... ) Már egy ideje terveztem ezt elkészíteni, de mivel elég hosszadalmas a sok hajtogatás miatt, nehezen vettem rá magam. Ma viszont annyira tragikusan esett az eső egész nap, hogy pont belefért ez is az itthon töltött időbe...
Egy régi bevált gluténos receptet alakítottam át. Egész finom lett. :) De mivel nem ettük meg az egészet frissen, a maradékot bezacskózva lefagyasztottam. Meglátjuk milyen lesz kiolvasztva... később arról is beszámolok....
.
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom.Robotgéppel összedolgozom a lisztet a sót és a margarint. Ezután mehet bele a többi hozzávaló is. Meleg helyen duplájára kelesztem.
Alaposan rizslisztezett nyújtólapra kiborítom a tésztát. Kinyújtom, hajtogatom majd pihentetem fél órát. (Az elején nagyon nehéz lesz dolgozni a tésztával, ragad mindenhova... ne sajnáljuk a rizslisztet! A végére sokkal könnyebb lesz!) A hajtogatást háromszor ismételjük, de az utolsónál már további pihentetés nem szükséges. Végül ujjnyi vastagra nyújtom és apró pogácsaszaggatóval szaggatom. A tetejét tojássárgájával megkenem, sajttal megszórom. Egy picit (kb. 10 percet) ezen a ponton még lehet pihentetni. Majd 170 fokon megsütöm kb. 25 perc alatt.
300 gramm Schar mix B
100 ml tej (+ egy csipet cukor)
25 gramm élesztő (friss)
250 gramm margarin
1,5 tk só
2 tojássárgája
1,25 dl (kis pohár) tejföl
tetejére: + 1 tojássárgája és sajt