Úgy volt, hogy ma elsétálunk a Gesztenyefesztiválra, amit elvileg itt rendeztek volna meg a Gesztenyés-kertben. Be volt harangozva, hogy lesz gluténmentes lángos is, szóval elhatároztam, hogy ezúttal nem főzök ebét, hanem kint eszünk! A kislányom is teljesen rápörgött már a lángosra...aztán 11 után szembesültünk vele, hogy lemondták az egész rendezvényt. Szóval ha ebédre nem is, de vacsorára e-készítettem otthon a lángost, hogy senkinek ne legyen hiányérzete! :D .
A langyos, cukor tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverem a sóval és az útifűmaghéjjal. Ráöntöm az élesztős tejet és a vizet és elkezdem robotgéppel dagasztani. Közben hozzáadom a tejfölt és a tojássárgáját is. Egy jó ragacsos tésztát kapok. Ezt olajos gumikesztyűvel 4 felé veszem és szilikonos nyújtólapon (vagy sütőpapíron) kilapogatom. Nekem egy tenyérnyinél valamivel nagyobbak lettek. Nem is terveztem hatalmasakat, mert kisebbel szerintem könnyebb dolgozni (és egy gyerkőc is egyszerűbben eszi).
Hagytam kelni (sütőben 30 perc, szoba-hőmérsékleten egy óra). Majd óvatosan forró olajba helyeztem egyenként a lángosokat és néhány perc alatt megsütöttem. Jó sok tejföllel és sajttal ettük.
200 gramm alfamix
1 dl tej + 1 kk cukor
15 gramm élesztő (friss)
1 dl víz
1 tk útifűmaghéj
1 tojássárgája
2 ek. tejföl
1/2 tk só