Korábban imádtam a húsvéti fonott kalácsot. Nem csak megenni, de megsütni is kifejezetten szerettem. Ezért is gondoltam, hogy a korábbi, jól bevált gluténos receptet némi módosítással megpróbálom mentesen megsütni. Egész jól sikerült. :) A fonás talán picit nehézkesebb (érdemes már eleve a sütőpapíron csinálni) Mindenképp megér egy próbát! .
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom. Utána robotgéppel a tészta hozzávalóit alaposan összedolgozom. Ha kész, kettészedem és az egyik felébe egy csapott evőkanál kakaóport szórók és jól eldolgozom benne (még mindig a robotgéppel). Ezután kelesztés nélkül rizslisztes nyújtólapon két rudat formázok és megfonom. Ezután lekenem tojással, kelesztem a duplájára (kb. fél óra) majd ismét lekenem tojással. Végül 170 fokon kb. fél óráig sütöm.
250 gramm Schar mix B
200 ml tej
15 gramm élesztő (friss)
2 ek cukor
40 gramm margarin/vaj
1 tojássárgája
1 (csapott) ek. kakaópor
csipet só
+ 1 tojás a kenéshez