Ez már a második év, hogy gluténmentesen csináljuk a fánkot. Mivel az oviban is lesz farsangi ünnepség, gondoltam jó előre elkezdjük a tesztelést, hogy mit vigyünk be. A lényeg az lenne, hogy másnapra is ehető legyen (még ha nem is olyan, mint frissen...)
Mivel elég jól feltankoltunk az új Pennys gluténmentes kenyérlisztből, így abból készült ez is. (Megjegyzem annak, aki még nem próbálta: hibátlan kenyér is süthető belőle a dobozon lévő recept szerint!)
Ebből az adagból nekem 15 db. közepes méretű fánk lett, szóval maradt bőven holnapra is tesztelni... :)
Egyébként az egész fánk-sütés ötlettől az evésig kb. 60 perc telt el, sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint ahogy gondolná az ember...
A vizes tejes keverékbe beleszórom a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Picit felfuttatom, majd a kimért liszthez borítom. Elkezdem dagasztani, hozzáadok egy tojást és végül az olajat is.
Egy pohárral kiszaggattam, a közepüket picit benyomkodtam. Fél órát kelesztettem 50 fokos sütőben (vagy szoba-hőmérsékleten 1 órát)
Forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütöm. Sajnos megfordulni nem fognak, de ez az élvezeti értékét nem rontja! :)
500 gramm gm lisztkeverék (Penny-ben vásárolható)
1 tojás
3 ek cukor
3,5 dl folyadék (vegyesen víz és tej)
25 gramm élesztő
50 ml olaj
olaj a sütéshez