Ezt a tortát Apukám születésnapjára csináltam. Nálunk általában jobban mennek a gyümölcsös-túrós/joghurtos könnyebb torták, de most valami diós-klasszikus süteményt szerettünk volna. Picit időigényes, de egyébként nem túl bonyolult. Alig kell hozzá liszt (akár anélkül is elkészíthető) és bármilyen gm liszt megfelelő hozzá. .
Először megsütjük a tésztát. 1 laphoz 2 tojásfehérjét felverünk 40 gramm cukorral. Ebbe belekeverjük a 60 gramm dió és 20 gramm liszt keverékét. Sütőpapírra rárajzolunk egy 24 cm-es kört (nekem ekkora tortaformám volt) és a tésztát elkenjük rajta, lehetőleg egyenletesen (ez nekem nem teljesen sikerült). kb. 15 perc alatt megsütjük légkeveréssel 180 fokon. Majd ezt még 4 x megismételjük, így lesz 5 egyforma tortalapunk.
100 gramm bármilyen gm liszt
300 gramm dió (darált)
200 gramm cukor
10 tojásfehérje
krémhez
8 tojás sárgája
5 dl tej
140 gramm cukor
1 tk. rum-aroma
1 tk. vanília-aroma
1 cs. főzős vaníliapuding
+ 1 ek. étketési keményítő
100 gramm darált dió
2 dl habtejszín + 1 cs. expressz zselatin
tetejére
1 tábla fehércsoki + 3/4 ek. tejszín
kb- 20 g étcsoki
ízlés szerint tejszínhab ill. durvára darabolt dió díszítésnek