Már egy ideje szemezgettem ezzel a tükörglazúrral. A hagyományos, vajkrém-fondant díszítéseket annyira nem szeretjük (de majd azért arra is sor fog kerülni egyszer...) Sok receptet végignéztem, de erre a verzióra esett a választásom ( https://cookpad.com/hu/receptek/4497886-tukorglazur), mivel nem kell hozzá glükózszirup, hőmérő... meg semmi extra dolog, ami nincs egy átlagos háztartásban
Nemsoká lesz a Nagymamám 90. szülinapja, de még az ünneplés előtt rá akartam próbálni, egyáltalán sikerül-e elkészíteni ezt a különleges mázat. Ha tudtam volna, hogy ennyire egyszerű, nem agonizáltam volna rajta ennyit! :) Viszont amire jobb felkészülni: meglehetősen sok, jó ragacsos mosogatnivalóval jár!
Ezt a mázat minél simább felületre kell ráönteni. Hagyományosan mousse torták bevonására használják. Állítólag még szebb, ha szilikonos tortaformában van elkészítve fejjel lefelé), de ez nekem sincs. Hagyományos kapcsos formában is tökéletesen elkészíthető!
Egy csokis-vajas piskóta alapú könnyű epres-joghurtos mousse-t készítettem, benne egy eperzselé réteggel. (ez utóbbi picit édes lett, legközelebb kevesebb cukrot fogok bele tenni)
.
A torta elkészítését célszerű az eperzselével kezdeni. Ehhez az epret a vízzel és a cukorral összefőzzük. Ha az eper megpuhult, leturmixolom. (le is lehet szűrni, hogy a magok ne legyenek benne, de nekem ehhez nem volt kapacitásom) Belekeverem a zselatint, és megfelelő formába öntöm. A lényeg, hogy picit kisebb legyen, mint a torta. (Most 18cm-es torta készült, pont találtam otthon egy 15-16 cm-es sütis dobozt. Kibéleltem folpackal, beleöntöttem, aztán a hűtőbe tettem dermedni)
A csokis alaphoz:
40 gramm rizsliszt
10 gramm kakaó
1 tojás
50 gramm margarin
50 gramm cukor
Az eperzseléhez
130 gramm eper
50 gramm cukor (kevesebb is elég!)
1 dl víz
10 gramm zselatin
A mousse-hoz:
250 gramm joghurt
200 ml habtejszín
170 gramm eper
50 gramm cukor
20 gramm zselatin
A tükörglazúrhoz
150 gramm cukor
100 gramm sűrített tej
12 gramm zselatin
75+62 ml víz
175 gramm fehér csoki
ízlés szerint ételfesték