Ok, ez valójában két recept, de mivel így egyben ez a menü ma nálunk - ráadásul remekül össze is passzol - gondoltam egy bejegyzésbe megírom.
A paprikakrémleves nagy kedvenc nálunk, de annyira utálom a sült paprikát hámozni, hogy csak ritkán veszem rá magam. Készülhet kápiából vagy primainból is. Szerintem az előbbi finomabb, de az utóbbit nekem könnyebb volt megszabadítani a héjától. (én vegyesen csináltam) Édesburgonyából én fehéret használtam az apukám kertjéből, de lehet sárgát is vagy akár hagyományos krumplival is elkészíthető (de akkor kell bele kettő is, ami kb. ugyanannyi mennyiség, mint az édes verzió)
A puliszka csipsz, pedig a világ egyik legegyszerűbb rágcsija, ráadásul a fűszerezéssel ezer módon variálható!
Ebből az adagból hárman laktunk jól. Nasinak a csipsz kb. annyi, mint egy jó nagy zacskó bolti verzió (a képen látható mennyi lett belőle)
.
A paprikákat és az édesburgonyát megmosom és úgy, ahogy van, bedobom a sütőbe 180 fokra. Ha a paprika héja feketedik és a burgonya is puha (kisebb édesburgonya esetén ez kb. egyszerre következik be), akkor ki is vehetjük.
Na itt következik a legutálatosabb rész: mindent meg kell szabadítani a héjától. A burgonyáról csak egyszerűen lehúzzuk, de a paprikát érdemes előtte lefedni pár percre, hogy elváljon a hús a héjától. Utána már könnyebb dolgunk lesz.
Egy evőkanál olajon egy kis fej vöröshagymát üvegesre párolok. Ezután beledobom a megtisztított zöldségeket és felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Fűszerezem sóval és római köménnyel. Felforralom, botmixerrel pürésítem és már kész is.
A leveshez:
500 gramm pirpos paprika (nálam vegyesen volt kápia és pritamin)
1 kisebb édesburgonya (nekem most fehér volt)
1 kisebb hagyma
1 ek olaj
só, római kömény
A puliszka csipszhez
100 gramm kukoricadara
400 ml víz
2 ek olaj a kenéshez
só, egyéb fűszerek ízlés szerint