Hát be kell valljam ez a nyár nem a sütögetésről szól. Már egy ideje tervezek új bejegyzést írni. A mai nap remek alkalom volt egy kis kenyér sütésre.
Bár a mi kenyerünkben nincs búza, így az aratáshoz és hagyományosan az új kenyérhez sincs sok köze, mégis úgy gondoltam, kellene valami különlegesen finomat sütni. Az esti grillezés, pedig csak egy újabb okot adott rá.
.
A burgonyát megfőzöm 1 babérlevéllel a főzővízben. Az élesztőt 1 dl cukros vízben felfuttatom. Közben a liszteket összekeverem a sóval. A felfutott élesztőt beleborítom és robotgéppel elkezdem összedolgozni. Az összetört krumplit valamint a maradék vizet (3dl) a burgonya főzővizéből borítom bele és beleütök egy tojást. Közben 50 gramm. kacsazsírt hozzáadagolok és beleszórom a magokat. Ha alaposan összeállt a tészta olajos kézzel cipót formázok. Picit a tetejét bevagdosom. Hagyom megkelni (kb. egy óra) majd vékonyan megkenem az olajjal elkevert tojással.
Én egy nagy vasedényben sütöttem, de persze lehet más formában vagy akár egy tepsin is. Eleinte 200 fokon sütöttem, majd 10 perc múlva letekertem 180 fokra és kb. egy 50 perc alatt megsütöttem
Picit laposabb cipó lett, de a burgonya miatt nagyon finom és iszonyú könnyen szeletelhető!
250 gramm Schar mix B lisztkeverék
250 gramm naturbit alfamix
250 gramm burgonya
1 babérlevér
50 gramm kacsazsír
30 gramm friss élesztő
1 tk. cukor
1,5 tk. só
400 ml víz (részben a burgonya főzővízéből)
1 tojás
kenéshez felvert tojás kis olajjal keverve
1-1 ek. szezámmag, lenmag, napraforgómag