Az én drága nagyobbik lányom nemsoká 4 éves lesz. Mivel a szülinapja nagyon közel esik a karácsonyhoz, egy picit előbb megtartottuk a bulit. Ez volt az első születésnapi zsúrunk. Hosszasan tervezgettük, kit hívjunk, mi, hogy legyen. De egy valami egészen biztos volt: hercegnős torta kell!
Ez egy picit feladta nekem a leckét. Sosem burkoltam még fondanttal, nem is igazán szeretjük. Meg egyébként is... legyen a torta hercegnős és rózsaszín és lányos... de közben meg csokis... Aztán rátaláltam a tökéletes megoldásra: ehető ostyalap! És tényleg! Annyira egyszerű és olyan profin néz ki vele még az én nem túl profi tortám is! Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom!
Egyébként a torta: egy kakaós-olajos piskóta alap. Gesztenyekrémmel töltve, kívülről mascarponés tejszínhabbal bevonva.
.
A tojás sárgáját kikeverem 200 gramm cukorral. Hozzáadom a tejet ill. az olajat, majd óvatosan adagolom a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. Ha ezt alaposan összedolgoztam, akkor óvatosan elkeverem a maradék 50 gramm cukorral felvert tojásfehérjével.
Légkeverésen 180 fokon megsütöm. (nekem majdnem egy óra volt, de tűpróbával ellenőrizzük!) Ha megsült, kivesszük és a feje tetejére állítva rácson kihűtjük
4 dl. tejjel a szokásos módon pudingot főzünk. A cukor mennyisége függ a gesztenyemassza édességétől is! Ezután elkeverem benne a margarint majd a gesztenyepürével alaposan összedolgozom.
A kihűlt piskótát három felé vágom és betöltöm a krémmel. Kicsit hagyom pihenni (én másnapig hagytam a hűtőben)
A cukrászhabot a mascarponeval felverem. Oldalt bevonom vele a tortát. Ha nem használunk ostyalapot, akkor mehet a tetejére is. Ha igen, akkor oda tejszín ne kerüljön, mert a lapot feláztatja!
A torta tetejét hajszálvékonyan átkenem vajkrémmel. Az ostyát körbevágom. Először az alját kenem át hideg-zselével. Ráillesztem a tortára, majd óvatosan ecsettel belülről kifelé haladva felül is átkenem a zselével. A megmaradt tejszínhabbal díszítem körbe, hogy ne kunkorodjon fel az ostya széle.
A piskótához:
4 tojás
300 gramm alfa mix
50 gramm kakaópor
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor
250 gramm cukor
A gesztenyekrémhez:
400 gramm gesztenyepüré
4 dl tej
50 gramm margarin
1 cs. vaníliás pudingpor
50 gramm cukor
Külső bevonáshoz:
2,5 dl cukrászhab
3 ek. mascarpone
Ha ostyalapot is használunk: 2 ek. vajkrém és kb. ugyanennyi hidegzselé