Epres joghurtos mousse torta tükörglazúrral

Amerikai csokis keksz kis extrával
szeptember 8, 2019
Nutellás torta
október 11, 2019

Már egy ideje szemezgettem ezzel a tükörglazúrral. A hagyományos, vajkrém-fondant díszítéseket annyira nem szeretjük (de majd azért arra is sor fog kerülni egyszer...) Sok receptet végignéztem, de erre a verzióra esett a választásom ( https://cookpad.com/hu/receptek/4497886-tukorglazur), mivel nem kell hozzá glükózszirup, hőmérő... meg semmi extra dolog, ami nincs egy átlagos háztartásban
Nemsoká lesz a Nagymamám 90. szülinapja, de még az ünneplés előtt rá akartam próbálni, egyáltalán sikerül-e elkészíteni ezt a különleges mázat. Ha tudtam volna, hogy ennyire egyszerű, nem agonizáltam volna rajta ennyit! :) Viszont amire jobb felkészülni: meglehetősen sok, jó ragacsos mosogatnivalóval jár!
Ezt a mázat minél simább felületre kell ráönteni. Hagyományosan mousse torták bevonására használják. Állítólag még szebb, ha szilikonos tortaformában van elkészítve fejjel lefelé), de ez nekem sincs. Hagyományos kapcsos formában is tökéletesen elkészíthető!
Egy csokis-vajas piskóta alapú könnyű epres-joghurtos mousse-t készítettem, benne egy eperzselé réteggel. (ez utóbbi picit édes lett, legközelebb kevesebb cukrot fogok bele tenni) .


epresmousse

A torta elkészítését célszerű az eperzselével kezdeni. Ehhez az epret a vízzel és a cukorral összefőzzük. Ha az eper megpuhult, leturmixolom. (le is lehet szűrni, hogy a magok ne legyenek benne, de nekem ehhez nem volt kapacitásom) Belekeverem a zselatint, és megfelelő formába öntöm. A lényeg, hogy picit kisebb legyen, mint a torta. (Most 18cm-es torta készült, pont találtam otthon egy 15-16 cm-es sütis dobozt. Kibéleltem folpackal, beleöntöttem, aztán a hűtőbe tettem dermedni)


Közben elkészítettem a csokis alapot: A cukrot a margarinnal habosra kevertem. Beleütöttem egy tojást, majd beleszórtam a rizsliszt-kakaópor keverékét. 18 cm-es tortaformában, 180 fokon 12-13 perc alatt készre sül. (érdemes figyelni!)
A mousse-hoz a 170 gramm epret a cukorral összefőzöm, ismét leturmixolom, belekeverem a zselatint. Picit hagyom hűlni, majd belekeverem a joghurtot és a tejszínhabból vert kemény habot.
Összeállítjuk a tortát: ehhez érdemes egy szilikonos sütőpapírral a forma oldalát is kibélelni, így később ezt simán le tudjuk szedni és szép lesz a glazúr. Alulra kerül a piskóta. Ráborítjuk a mousse egyik felét. Picit betesszük a hűtőbe/fagyasztóba dermedni. Majd a közepére illesztjük az eperzselé réteget és beborítjuk a maradék mousse-al. Igazából már így is remek ez a torta, de akinek van kapacitása, olvassa tovább a díszítést is! :)
A tükörglazúr szép felviteléhez fagyott tortára lesz szükség. Ezért néhány órára, de akár egy egész éjszakára is tegyük a mélyhűtőbe.
A cukrot, sűrített tejet és a 75 ml vizet forraljuk fel (de tovább nem kell főzni). Közben a maradék (63 ml) vízzel keverjük el a zselatint. A forró cukros masszába öntsük bele és keverjük jól el.
Még forrón öntsük a csokira, majd egy botmixerrel keverjük egyneműre. Itt mehet bele az ételfesték is. Ezután érdemes átszűrni, hogy a mixer által keletkezett kis buborékok eltűnjenek. (nekem ez a művelet nem sikerült tökéletesen).
Ha nem egyszínű, hanem picit márványozottabb mintát szeretnénk (mint a képeimen), akkor a masszát három fele vesszük, egyiket színezék nélkül hagyjuk, a másikba csak kevés festéket rakunk, a harmadikba meg többet. Végül egész picit összekeverjük.
Megvárjuk, hogy a masszánk langyosra hűljön. Sok helyen ehhez hőmérőt javasolnak, lehet azzal is, kb. 30-35 fokig kell hűteni. De aki csinált már pl. gyümölcskocsonyát, az tudja, hogy ha langyos és picit sűrűsödik, akkor használható.
A tortát kivesszük a fagyasztóból és megszabadítjuk a tortaformától. Egy kisebb dobozra állítjuk és alá egy tálcát teszünk. Körkörösen rácsurgatjuk a glazúrt (alul a tálcában a felesleg össze fog gyűlni). Pár órára még hűtőbe tesszük, hogy a torta kiengedjen a glazúr pedig megszilárduljon (teljesen nem fog, szépen vágható)