Házi granola

Áfonyás mascarponés torta
július 12, 2019
Gluténmentes pékség :)
július 20, 2019

Örök dilemma nálunk, hogy mi legyen a reggeli. Én mondjuk a végtelenségig el lennék péksüteményen, de a család többi tagja nem rajong érte reggelente. Ezért kezdtünk el mostanában granolát készíteni. Jól záródó üvegbe/dobozba teszem és fél perc alatt kész a napindító energiabomba. És még finom is! :)
A magokat, ízesítést a végtelenségig lehet variálni (kókusz, fahéj, vanília...). Olajnak én vegyesen szoktam kukorica-olívaolajat használni, de lehet bármi mást is. A méz mennyisége egy nem túl édes verzióhoz elég, ha valaki édesebben szereti, tegyen bele bátran többet. A tojásfehérjére pedig azért van szükség, hogy jó ropogós legyen (amit egyébként ipari mennyiségű cukorral szoktak elérni) .

granola

A nagyobb magukat durvára vágom (jelen esetben a kesudiót). Kimérem a zabpelyhet (szigorúan gluténmenteset vegyünk!). Ebbe beleborítom a magokat illetve a kakaót. Egy kis edényben alaposan összekeverem a tojásfehérjét a mézzel és az olajjal. Ezt ráborítom a zabpelyhes keverékre és alaposan összeforgatom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütöm. Közben néhányszor megkavarom, átforgatom.
Tejjel, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel tálalom!