Magyaros pite gluténmentesen

Gluténmentes epres kosárka
május 25, 2019
Mandulás rebarbarás pite
május 30, 2019

Ez most egy magyaros ízvilágú pite lesz, lisztkeverék nélkül. A tészta egy kb. 24 cm-es piteformára elég. Ezt most egy 21 cm-es formában készítettem, így a lelógó részekből még néhány mini-pitét összehoztam a kislányomnak, aki továbbra is mindent jobban szeret, ha pici. (meg persze lehet belőle díszíteni is, ha valakinek van rá kapacitása) A kolbász-zöldborsó páros nagy kedvenc, ezért is esett erre a választás.
A pite elkészíthető gluténos verzióban is. Ez esetben simán mehet bele a 150 gramm hagyományos liszt (rizsliszt, tápióka és hajdina helyett) illetve az útifűmaghéj sem szükséges. .

magyaros pite gluténmentesen

Először a pitetésztát készítjük el: a liszteket kimérjük egy tálba, összekeverjük az útifűmaghéjjal és a sóval. Belemorzsoljuk a margarint, gyorsan összedolgozzuk. Beleütjük a tojást is és 1 max. 2 ek. hideg vízzel összedolgozzuk. Betesszük a hűtőbe pihenni. Addig elkészítjük a tölteléket.


A töltelékhez az apróra vágott hagymát egy ek. olajon megdinszteljük. Rádobjuk a kolbászkarikákat picit összesütjük, majd a zöldborsóval együtt is sütjük néhány percig. (a borsónak nem kell teljesen megpuhulnia.)



Összekeverünk egy tojást 1 ek. tápióka keményítővel. Mehet bele a tejszín, tejföl ill. ízlés szerint a fűszerek. (ezzel azért óvatosan, a kolbász is sós!). Belekeverjük a kihűlt borsós ragut.




A pitetésztát kinyújtjuk és a formánkba helyezzük. Picit (kb. 10 percet) elősütjük (ehhez megszúrkáljuk az alját). Kivesszük. Rátesszük a tölteléket és kb. 30 perc alatt készre sütjük 180 fokon, légkeverésen. Ha nagyon maximalisták vagyunk, akkor mielőtt beleöntjük a tölteléket, megkenjük tojásfehérjével és úgy is sütjük néhány percig. Így egész biztos nem ázik el a tészta. (Természetesen a mini-piték hamarabb kész lettek, kb. 20 perc után vettem ki őket.)