Eszterházy torta

Tejfölös-túrós pogácsa
május 12, 2019
Teljes kiőrlésű kenyér Madame Loulou lisztből
május 20, 2019

Ezt a tortát Apukám születésnapjára csináltam. Nálunk általában jobban mennek a gyümölcsös-túrós/joghurtos könnyebb torták, de most valami diós-klasszikus süteményt szerettünk volna. Picit időigényes, de egyébként nem túl bonyolult. Alig kell hozzá liszt (akár anélkül is elkészíthető) és bármilyen gm liszt megfelelő hozzá. .


eszterhazy torta

Először megsütjük a tésztát. 1 laphoz 2 tojásfehérjét felverünk 40 gramm cukorral. Ebbe belekeverjük a 60 gramm dió és 20 gramm liszt keverékét. Sütőpapírra rárajzolunk egy 24 cm-es kört (nekem ekkora tortaformám volt) és a tésztát elkenjük rajta, lehetőleg egyenletesen (ez nekem nem teljesen sikerült). kb. 15 perc alatt megsütjük légkeveréssel 180 fokon. Majd ezt még 4 x megismételjük, így lesz 5 egyforma tortalapunk.


Elkészítjük a krémet: Egy kis tejjel elkeverjük a tojássárgáját a pudingport, a keményítőt és a cukrot. Ha csomómentesen elkevertük, hozzáöntjük a többi tejet is, az aromákat és sűrű krémet főzünk belőle. A végén belekeverjük a darált diót. Kihűtjük. A tejszínhabot nagyjából felverjük, belerakjuk a zselatint és kemény habbá verjük. Összekeverjük a krémmel. (így utólag, a zselatin nem feltétlenül lett volna szükséges, nélküle is elég szilárd lett a krém)
Egy kis krémet félreteszünk a külső díszítéshez. A többivel összeállítjuk a tortát. Mindegyik lapot megkenjük a krém kb. negyedével. Az utolsó tortalapra nem kell krém, azt csokival fogjuk díszíteni. Éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
Másnap a külső részét a tortának bevonjuk a maradék krémmel majd durvára vágott dióval díszítem az oldalát. A felső (krémmel nem bevont) tortalapra kerül a csokoládé. A fehér csokit felolvasztjuk a tejszínnel. Rákenjük a torta tetejére, majd mielőtt még megszilárdulna, étcsokival csíkokat rajzolunk és egy fogpiszkálóval/hústűvel csíkokat húzunk keresztbe, amivel megrajzoljuk a mintát. A tetejét tejszínhabbal tetszés szerint díszítjük.