Három kívánság torta kicsit másképp

Gluténmentes kifli
március 6, 2019
Répatorta mascarpone krémmel
március 21, 2019

Már egy ideje szemezgettem ezzel a tortával. Alapanyagait tekintve ugye gluténmentes, de ki tudja, hogy készül egy cukrászdában... Az eredeti recept áttanulmányozása után néhány kisebb-nagyobb módosítással neki is fogtam. A legalapvetőbb eltérés a cukor volt. Ez eredetileg egy édesítővel készült cukormentes torta, de én jobban szeretem ha inkább cukorral készül. Abból inkább kevesebbet teszek bele, de egy három éves gyereknek nem szívesen adok édesítőt. A másik komolyabb módosítás, hogy a meggyes réteg csak gyümölcsből készült (nem tettem bele tészta-darabokat) így a "piskótát" eleve csökkentett mennyiségből készítettem. Az eredeti recept egyébként itt található: Az eredeti recept

haromkivansag

A piskótához a tojást a cukorral kihabosítjuk, a chia magot az almalével felfőzzük, majd beledobjuk a vajat. Ha a tojás felvertük, a szárazanyaggal összekeverjük, majd belecsurgatjuk a chia mag koncentrátumot. Egy db 23 cm-es tortakarikában, 160 Celsius fokon 13 perc alatt készre sütjük.


A meggytöltelékhez a meggybefőtt levét leszűrjök, félretesszük. A kb 350 g meggyhúst átturmixoljuk, felfőzzük. A lecsöpögött meggyléből 50 g-ban a zselatint felmelegítjük, és a meggyhúshoz tesszük. Finomra reszelt citromhéjjal ízesítjük (vagy leegyszerűsítjük az életünk és veszünk lucullus citromhéjat) Én az egészet egy kisebb (18 cm-es) folpack-kal bélelt tortaformába tettem dermedni a hűtőbe.
Az angolkrémhez tejet a cukorral felforraljuk, majd 80-85 Celsius fokon a sárgájával besűrítjük. A túrókrémhez joghurtot a cukorral és a zselatinnal felmelegítjük. Belereszeljük a fél citrom héját (vagy beleszúrjuk a már korábban említett verziót), belekeverjük a kihűlt angolkrémet, a túrót, és óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. A habos túrókrémet a meggyes részre kenjük.
A habdíszhez a cukrot (20g) a meggylével (70ml) 145 Celsius fokig besűrítjük, majd a másik 20 g cukorral keményre vert fehérjébe keverjük. Beleöntjük a citromlével és vízzel felmelegített zselatint. A torta tetejére rátesszük, és kenőkéssel/kanállal vagy amivel sikerül hullámosra formázzuk. Szakácsfáklyával a tetejét megpirítjuk.